Sociaal

Verdriet Piet Lied

Zwarte Piet

De afgelopen 5 maanden nam ik jullie wekelijks mee op mijn voettocht naar Bari. Die voettocht stond helemaal in het teken van Sinterklaas…

Vorig jaar heb ik, in de periode voor 5 december, een serie geplaatst met als hoofdthema Zwarte Piet.

Die verhalen staan nog in de lijst van mijn columns onder:

Zwarte Piet serie:

1.      De zwarte Zwarte Piet.

2.      Shala Zulu.

3.      Weg met Zwarte Piet.

4.      Chrissie.

5.      Could we start again please

6.      Could we start again please (vervolg).

Destijds is er ook een lied ontstaan over dit onderwerp. Het ‘Verdriet Piet Lied’. Dit lied wil ik graag met jullie delen.

Hier klikken

Het lied is in het dialect. Voor de lezers die geen, of moeilijk, dialect kunnen verstaan is er ook een versie met Nederlandse ondertiteling.

Hier klikken

Zwarte Piet, een mooi beroep.

‘Zwarte Piet’ is geen naam in de vorm van een voornaam met een achternaam (zoals Piet Zwart). ‘Zwarte Piet’ is een verzamelnaam voor de helpers van Sinterklaas. In feite is ‘Zwarte Piet’ een ‘beroepsnaam’.

De allereerste helper van Sinterklaas heette met zijn voornaam ‘Piet’, en omdat die Piet altijd zwart was van het roet van de schoorsteen werd hij al snel ‘Zwarte Piet’ genoemd. Iedereen die deze naam hoorde wist, dat dat de helper van Sinterklaas was. Dus ‘Zwarte Piet’ betekent in feite alleen maar ‘Helper van Sinterklaas’.

Toen Sinterklaas steeds meer helpers kreeg werden deze helpers gemakshalve allemaal ‘Zwarte Piet’ genoemd, ook als ze een andere (voor)naam hadden. ‘Zwarte Piet’ werd hun ‘beroepsnaam’.

Je kunt natuurlijk niet alle eigennamen van de Zwarte Pieten kennen en al helemaal niet onthouden. Daarom is het handig dat, als je zijn (voor)naam niet weet, dat je hem dan wel kunt aanspreken met zijn beroepsnaam. Hetzelfde als je zou doen bij iemand van een ander beroep waar je de naam niet van kent bv: kolenboer; mijnwerker; schoorsteenveger, maar ook: dokter, agent, ober. Je herkent ze aan hun uniform.

Daarom is het handig dat Zwarte Piet een uniform heeft. Een prachtig uniform in Middeleeuwse stijl. Je ziet deze uniformen ook wel bij Schutterijen en Gilde verenigingen. Daar symboliseren ze de strijders van vroeger, de dapperen die het volk beschermden tegen overvallers en andere onverlaten. Bij Zwarte Piet is het net zo: hij is de onvermoeibare helper van Sinterklaas… en ook net als bij de mensen hebben de Zwarte Pieten van Sinterklaas net zoveel verschillende karakters: handig, slim, dapper, maar ook: dom, stout of lui. 

Dus ‘Zwarte Piet zijn’ is een ‘functie’. Als je een roetpiet bent vervul je de functie van Zwarte Piet. Ook als je een kleurling bent en je helpt Sinterklaas, dan ben je een Zwarte Piet. En als je als blanke (nog) geen roetvegen hebt omdat je (nog) niet door de schoorsteen bent geweest, ook.

Zwarte Piet… een mooi beroep…

Wg. José Vercoulen

Cultuur

Grubbevorster Revue 2013

Weit geej ut nag nôw bijna exact ach jaor geleeje? De geweldige Revue beej Kaldenbrook! Um wir efkes te geneete heej ein korte versie van det spectakel.

https://www.youtube.com/watch?v=KmUjk8fCuS0&t=45s

Sociaal

Ruiterclub De Pijts in 1988

Ruiterclub De Pijts had in 1988 een speurtocht uitgezet en wij hebben daar een film van gemaakt. Hier een impressie van deze gezellige dag 33 jaar geleden.

Cultuur

Bondsfeest schutterij St. Jan 1990

In 1990 hebbe de schutte van St. Jan ut Bondsfiës georganiseerd en weej hebbe dao toen biëlde van gemak.

mobiliteit

Renovatie Kerkstraat 1993

In het voorjaar van 1993 werd de Kerkstraat gerenoveerd. Wij waren er met de camera bij en als we het nu bekijken lijkt het wel of de kinderen de regie hebben. Ook een feestelijke opening was toen heel normaal inclusief de inzegening door de pastoor. De buurtvereniging de Maaskant was uiteraard ook van de partij. Een groot feest hoorde er natuurlijk ook bij.

Wonen

Hou vol. Je staat er niet alleen voor.

Hart onder de riem in deze moeilijke Corona periode.

Voor de toespraak HIER klikken

Cultuur

Gekke Maondaag Optôg 2007

Nao de Gekke Maondaagmorge van 2007 is der netuurlik ôk eine schoëne optôg. Weej hebbe um zelfs haer en truuk gefilmp. Twië kiër kiëke veur eine priës!

Geluk

Gekke Maondaagmorge 2007

Efkes truuk nao de Gekke Maondaagmorge 2007. Dao gebeurde zoas gebroëkelik wir van alles op ut bordes van ut alde gemeintehoës. . Kiëk maar ens en geneet.

Wonen

Grubbevors oét de alde doës

Grubbenvorst vastgelegd door plaatselijke 'schilders'

(slideshow)

Cultuur

Gekke Maondaag Optog 1994

Impressie van de Gekke Maondaag optog 1994 in Grubbevors

Cultuur

Foto- en Filmstudio GO

In 1988 kwam de Sint in Grubbenvorst bijna letterlijk "uit de lucht vallen" . Hij landde indertijd met een zweefvliegtuig op de plaats waar nu het Ericaplein is.

Voor de filmimpressie HIER klikken

Sport

Tour de L1mbourg 2020 - Grubbenvorst

Puur Grubbenvorst Promotion!

Om deze uitzending van dinsdag 15 september 2020 terug te kijken HIER klikken

Zoom