Boeren uitkopen! Een oplossing ?

Duurzaamheid
30 november 2022

Boeren uitkopen! Een oplossing voor het stikstofprobleem of niet?

Dat we in Nederland een stikstofprobleem hebben is algemeen bekend. Stikstof bedreigt onze natuur, het klimaat en onze gezondheid. De minister van stikstof denkt nu een oplossing gevonden te hebben door duizenden boeren in de nabijheid van natuurgebieden op te gaan kopen of verplaatsen. Die boeren die daar willen doorgaan met hun bedrijven moeten aan strengere eisen gaan voldoen. 

Als je kennisneemt van stikstof in de vorm van ammoniak en stikstofoxide dan zijn er twijfels of deze maatregelen gaan werken. Ammoniak uit bijvoorbeeld stallen slaat slechts voor ongeveer 30 % neer binnen 5 kilometer rond een bedrijf, de overige 70 % slaat verder weg neer. Gaan we nu, zoals onze minister van stikstof wil, als eerste stap naar een oplossing, rondom natuurgebieden bedrijven uitkopen dan heeft dat voor het betreffende natuurgebied wel zin. Worden echter bedrijven verplaatst dan heeft dat al héél beperkt invloed. Dit temeer omdat de overheid de stikstofruimte weer wil gebruiken om woningen te bouwen, autowegen aan te leggen en aan de vliegvelden MAA en Schiphol een natuurvergunning te verstrekken.  

Door deze handelwijze komt er amper minder stikstof en zal onder andere de Peel nooit verlost worden van de 200-300% overbelasting. Laat staan dat ons leefmilieu verbetert. Kortweg het paard gaat weer achter de wagen! En alle Nederlanders betalen de rekening in de vorm van slechtere gezondheid en hogere gezondheidskosten. Immers in natuurgebieden, waar geen mensen wonen, wordt de stikstofneerslag minder maar daarbuiten gaat die door of stijgt die zelfs. 

Wat helpt wel? 

Minder vee, minder transport, minder import, minder export, minder gas- en olieverbruik, huizen isoleren, minder kunstmestgebruik, minder plastic, minder stres, minder ziektekosten, maar meer zon- en windenergie, elektrificatie van vervoer, meer regenwater vasthouden, meer zelfvoorzienend, meer natuur, meer rust etc.

Het verplaatsen en mogelijk ook het opkopen van boeren op de voorgestelde wijze is in het grote geheel waarschijnlijk weer weggegooid belastinggeld en noopt straks wéér tot nieuwe maatregelen.

Vereniging Behoud de Parel 

André Vollenberg

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen