Waterschap bekijkt gebruik weerden

Cultuur
24 maart 2021

Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat leidt Waterschap Limburg een IRM pilot (Integraal Rivier Management) in de Noordelijke Maasvallei in de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas. Dit doet het waterschap samen met het ministerie/Rijkswaterstaat, gemeenten Venlo en Horst aan de Maas en Provincie Limburg.

In deze pilot worden vier weerden (is vlak landschap in rivierengebied) in samenhang onderzocht. Dit zijn de Maasoevers bij Venlo - Velden, bij Grubbenvorst, Lottum en bij Arcen (Hertogbroek).

Integraal Rivier Management betekent dat alle facetten van het rivierbeheer (veiligheid, scheepvaart, hoogwater, watertekort, natuur, etc.) worden bekeken. Deze ‘rivierdoelen’ worden verbonden met de doelen en opgaven van de gemeenten Horst aan de Maas en Venlo. 

Een samenhangend plan

Er spelen tal van initiatieven en opgaven, zoals plannen voor de verplaatsing van de jachthaven van Venlo, plan Hertogbroek (onder andere behoud rivierbed) en het versterken van de dijk in Velden. Horst aan de Maas is eerder dit jaar al gestart met het maken van een visie op de weerden van Lottum en Grubbenvorst. In de IRM pilot zoeken de overheden naar mogelijkheden om de ambities in deze weerden gezamenlijk te ontwikkelen zodat één samenhangend plan ontstaat waarin alle opgaven en ambities logisch en met oog voor de landschappelijke waarden samen komen. 

Bij Velden wordt een dijkversterking en een systeemmaatregel onderzocht die met een dijkverlegging gepaard kan gaan. In Grubbenvorst zijn ideeën over herinrichting van de Maasoevers, maar hier speelt geen rivierkundige opgave. In Lottum werd ooit een hoogwatergeul bedacht, maar bewoners hebben aangegeven andere plannen te hebben met hun Maasoevers. In Arcen is uit het omgevingsproces het plan Hertogbroek ontstaan. Er wordt onderzocht of in de toekomst de genoemde initiatieven uitvoerbaar en financierbaar zijn en of dit kan worden meegenomen in een verkenningsfase voor dit gebied.

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren