Steunpakket fors uitgebreid

econonomie
23 januari 2021

Steunpakket coronacrisis fors uitgebreid

In verband met de aanhoudende coronacrisis en de lockdown is het steun- en herstelpakket verlengd en uitgebreid. Kosten € 7,6 miljard. De geraamde totale kosten van de coronamaatregelen voor 2020 en 2021 komen daarmee al op ruim € 61,3 miljard. Een handig overzicht van de huidige maatregelen:

Voor ondernemers

  • De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) komt beschikbaar voor meer ondernemingen. Het minimale en maximale subsidiebedrag gaan omhoog. Het minimale bedrag gaat van € 750 naar € 1.500. Het maximum gaat omhoog van € 90.000 naar € 330.000 voor het MKB en 400.000 voor het niet-MKB.
  • De voorraadvergoeding voor de detailhandel wordt verlengd en verhoogd.
  • Er komt een regeling voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. Het loket gaat waarschijnlijk open in mei. De regeling geldt voor het eerste en tweede kwartaal van 2021. De referentieperiode is het derde kwartaal van 2020.
  • De NOW-subsidie (een tegemoetkoming in de loonkosten) gaat omhoog van 80% naar 85% van de loonsom.
  • Er komt toch geen vermogenstoets voor de Tozo (inkomensondersteuning voor zelfstandigen).
  • Er komt een garantiefonds voor evenementen, zodat organisatoren aan de slag kunnen met het plannen en opzetten van bijvoorbeeld festivals, vanaf een moment dat dat weer verantwoord is. Daarbij wordt nu gedacht aan 1 juli. De precieze invulling werkt het kabinet nog uit. Er is minimaal € 300 miljoen voor gereserveerd.
  • Ondernemers krijgen meer tijd om uitstel van belasting of verlenging daarvan aan te vragen. Aanvragen daarvan kan tot 1 juli 2021. Voor ondernemers die eerder dit jaar verlenging kregen, geldt het uitstel automatisch tot 1 juli. De datum waarop ondernemers weer gaan terugbetalen schuift op van 1 juli naar 1 oktober 2021. Voor het terugbetalen krijgen ze 36 maanden de tijd.
  • In verband met het extra uitstel van betaling blijft de invorderingsrente 0,01% tot en met 2022. De belastingrente blijft wel 4% zodat de prikkel om op tijd aangifte te doen blijft bestaan. Deze 4% zal tot en met 2022 ook voor de vennootschapsbelasting gelden.
  • De Belastingdienst wil samen met schuldeisers en schuldhulpverleners soepeler gaan kijken naar het kwijtschelden van (belasting)schulden als de terugbetalingsregeling niet voldoende is.
  • Het urencriterium (van belang voor de zelfstandigenaftrek voor ondernemers) wordt opnieuw versoepeld tot 1 juli 2021. De versoepeling houdt in dat ondernemers in de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 geacht worden ten minste 24 uren per week aan hun onderneming te hebben besteed (en ten minste 16 uren per week voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid).
  • Dga's die door de coronacrisis te maken hebben met een omzetdaling mogen ook in 2021 het gebruikelijk loon verlagen. Er gelden wel nieuwe voorwaarden.

Voor werknemers

  • Er wordt onderzocht welke belastingmaatregelen nodig zijn om thuiswerkkosten na de crisis te vergoeden. Daarbij wordt ook gekeken naar de reiskostenvergoedingen.
  • Via de zogenaamde werkkostenregeling kunnen ondernemers hun werknemers belastingvrije vergoedingen geven. Net als vorig jaar wordt ook dit jaar de vrije ruimte (verhoogd van 1,7% naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom.
  • Tot 1 april 2021 mogen werknemers de onbelaste reiskostenvergoeding blijven betalen.

Voor huizenbezitters

  • Op of na 1 januari 2013 afgesloten nieuwe eigenwoningleningen moeten verplicht ten minste annuïtair worden afgelost. Wie dat nalaat kan de rente niet meer aftrekken (totdat er weer voldoende is afgelost). Is de betalingsachterstand het gevolg van de coronacrisis, dan geldt deze regel niet, tenminste: als u met uw hypotheekverstrekker een betaalpauze bent overeengekomen. Deze mogelijkheid wordt verlengd.

Voor studenten

  • De tijdelijke coronaregeling voor studenten in MBO, HBO en WO wordt verlengd tot en met augustus. Studenten die bij hun afstuderen studievertraging oplopen door de coronamaatregelen en tussen februari 2021 en eind augustus 2021 hun diploma halen, ontvangen een tegemoetkoming in de studiekosten. Ook krijgen alle studenten waarbij tussen oktober 2020 en eind augustus 2021 hun recht op basisbeurs en/of aanvullende beurs afloopt, een financiële tegemoetkoming.

Voor iedereen

  • De BTW op mondkapjes blijft 0%.

Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl (het nieuwsbericht, het overzicht belastingmaatregelen en de kamerbrief), www.kvk.nl/coronahoewerktnederland.nlwww.belastingdienst.nlwww.rvo.nl en www.duo.nl. Tenslotte: helaas weigeren banken in veel gevallen nog langer coronakredieten te verstrekken aan ondernemers.

Deel dit artikel

Bron: FiscAlert

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren