GGD doet onderzoek bij De Raat

Gezondheid
27 januari 2023

Burgemeester Palmen heeft aan de GGD Noord Limburg opdracht gegeven nader onderzoek te doen naar de kwaliteit van het stuifmeel dat de bijen van imker Jan Caris in de Raat in Grubbenvorst hebben verzameld. In de voorbije weken hebben zich talrijke mensen met vreemde klachten gemeld bij de Grubbenvorster huisartsen en al deze mensen waren werkzaam geweest in onlangs aan de Witveldweg gerealiseerde bouwhal. Het vermoeden bestaat dat de daar aanwezige bijenpopulatie door de milde winter is gaan muteren. In plaats van honing te produceren vermenigvuldigen de bijen massaal stuifmeel. De in de Raat aanwezige bijen vertonen inmiddels ook vreemd gedrag. Ze worden feitelijk ‘raatmaf. Men is bevreesd dat de bijen dit kunnen overdragen op mensen.

Aangezien Imker Caris met een tekort aan bijenkorven te kampen heeft, verwacht men dat de bijen zullen uitwijken naar het dorp met alle gevolgen voor de inwoners. De burgemeester heeft dan ook aangedrongen op spoed mbt het onderzoek temeer daar de komende weken talrijke drukbezochte activiteiten in het dorp plaats vinden. Met de recente coronapandemie in ons achterhoofd weten we inmiddels al te goed welke risico’s hiermee gepaard gaan. Ondertussen werkt de gemeente een aantal plannen uit om de risico’s van besmetting in te perken. Zo wordt overwogen de talrijke bezoekers van de optocht op 6 februari te verplichten een mondkapje te dragen.

De burgemeester verzoekt dringend de aanwezigheid van bijen direct te melden en deze zeker niet aan te raken. Zodra er meer gegevens bekend zijn uit het GGD onderzoek, worden de inwoners nader geïnformeerd.

Let goed op elkaar en meldt vreemd gedrag direct bij de GGD

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren
Rolstoelvriendelijk