Eikels houden gemeenteloods warm!

Duurzaamheid
19 januari 2023

Een gemeenteloods warm houden met eikels die letterlijk van stoepen en fietspaden worden geveegd. Wij gaan het doen. Deze week kregen wij als college een rondleiding op de gemeentewerf die helemaal opgeknapt wordt. Uiteraard gebeurt dit zo duurzaam en energieneutraal mogelijk. Om de gemeenteloodsen klimaatneutraal te verwarmen wordt gebruik gemaakt van een eikeltjeskachel. Als tweede gemeente van Nederland gaan we deze techniek gebruiken.

Het mooie van eikels is dat ze heel veel energie opleveren. 25 tot 50 kuub eikels is voldoende om de loods het hele jaar door warm te houden. Dit zijn de eikels van zo’n 60 tot 120 eikenbomen. In totaal hebben we 13.000 eikenbomen in onze gemeente staan. Dus meer dan genoeg eikels. Zo maken we van afval (eikels op wegen en fietspaden) een nuttig product in plaats van dat we het weggooien. We rapen niet in het bos waar eikels voedsel zijn voor dieren.

De ketels komen uit Oostenrijk waar veel verwarmd wordt op basis van hout. Deze ketels zijn zodanig ontworpen met filters dat ze geen schadelijke rookgassen uitstoten wat je ook in Oostenrijk niet wil omdat het daar in de dalen blijft hangen. De uitstoot van de eikeltjeskachel is net als een gasketel slechts waterdamp.

Het was een helder en mooi verhaal!

Wie

Volwassenen