Ursulinenklooster Venray gesloten

Wonen
22 november 2022

De laatste zuster van het Ursulinenklooster in Venray is maandag verhuisd. Hiermee komt er na zeshonderd jaar een einde aan kloosters in de gemeente Venray. Twee andere zusters vertrokken vorige week naar een zorgcomplex in Grubbenvorst.

Orde der Ursulinen

In 1422 vestigde het eerste klooster in Venray. In 1838 wordt " Jerusalem " in gebruik genomen door de Orde der Ursulinen. Zij stichten een meisjespensionaat in het klooster. In het voormalige klooster is nu het gemeentehuis van Venray gevestigd. Via deze zusters werd er in 1860 een klooster opgericht in Grubbenvorst. Voor die tijd (vanaf 1708) woonde hier , op de boerderij " De Bisweide " al een groep vrouwen , de Maricollen genoemd. Deze vrouwen gaven ondersteuning en verzorging aan de armen en " krankzinnigen " . De Maricollen sloten zich na een opleiding in Venray aan bij de zusters Ursulinen in Grubbenvorst.

Op de allerlaatste dag loopt zuster Angelique nog één keer door het klooster. Ze heeft vrede met de beslissing dat het klooster zal verdwijnen. De reden? Al jaren neemt ook in het klooster de vergrijzing toe en is met haar 82 jaar nog de jongste zuster. (foto L1)

Gedeeltelijk uit een artikel van L1 Voor de volledige weergave hiervan zie: https://www.1limburg.nl/nieuws/1885489/laatste-klooster-in-venray-sluit-voorgoed-haar-deuren

Wie

Senioren