Behoud de Parel en drie jaar meten

Gezondheid
26 september 2022

Na deelname aan een project van het RIVM waarin burgers deelnamen aan het meten van fijn stof, afkomstig van vuurwerk tijdens de jaarwisseling 2017/2018 nam Behoud de Parel het initiatief om zelf een fijnstofmeter te ontwikkelen. Onder de projectnaam MySense werd een betaalbare (“low-cost”) meetkit ontwikkeld. Inmiddels is de derde generatie actief.

Het MySense-project kreeg landelijke aandacht toen Dagblad Trouw het project in haar “Duurzame top-100” de derde plaats toekende . De meetkit is inmiddels op verschillende plaatsen ingezet om de luchtkwaliteit te meten. Bij een legkippenstal in Castenray (Venray) bleek uit de metingen dat de filterinstallaties om de uitstoot van fijn stof zoveel mogelijk te beperken, niet goed functioneerden. Die filterinstallaties werden vervangen en daarmee daalde de uitstoot aanmerkelijk. Wat niet wegneemt dat het emissieniveau nog steeds hoog te noemen is. De metingen vragen nog steeds verbeteringen in het bedrijfsproces.

Inmiddels is Behoud de Parel ook in gesprek met de gemeente Horst aan de Maas om de mogelijkheden te onderzoeken om in Horst aan de Maas een breed meetnetwerk op te zetten met de MySense-meetkits.

Nu het project zo’n drie jaar loopt is het tijd om terug te kijken, de stand van zaken te beschrijven en – vooral – vooruit te kijken. “Wat nu?” is dan ook de titel van de notitie van Behoud de Parel. Er is inmiddels in ieder geval op papier een resultaat bereikt met de naam het Schone Lucht Akkoord, dat door veel provincies en gemeenten is ondertekend.

Maar – zo stelt Behoud de Parel wat is een akkoord waard zonder dat daar door overheden consequenties aan worden verbonden?

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren