Nieuwsbrief Nr. 3

Cultuur
24 juni 2022

Beste lezer,

Over ongeveer 120 dagen zal voor de tweede keer het Witte Dame Festival worden gehouden in het centrum van ons dorp. Uiteraard staan 21 en 22 oktober onderstreept in ieders agenda. We gaan er samen weer een prachtig Festival van maken.

Theatermakers, verenigingen, muzikanten, decorbouwers, bewoners en de stuurgroep zijn al druk in de weer om alles op tijd klaar te hebben.

In deze nieuwsbrief informeren wij jullie o.a. over enkele theaterstukken en het Middeleeuws weekend in de Locht.

Theater: Spektakelstuk voor de kerk

Tijdens het witte dame festival wordt de voorkant van de kerk omgetoverd tot een dorpsplein van het dorpje Grubben. Normaal een klein, rustig dorpje. Maar vandaag komt daar verandering in! Het is namelijk een speciale dag want vandaag is er een waarzegster in het dorp! Dit trekt bekijks en mensen zijn nieuwsgierig wat ze allemaal kan. Stiekem durven de eersten een kijkje te nemen en de toekomst laten voorspellen. Maar of ze het wel allemaal willen horen?

Aan de andere kant van het dorpsplein komen er stiekem twee geliefdes samen. Een liefde die niet mag, want het meisje van rijke afkomst mag niet naar het dorpsplein om haar arme geliefde te zien. Maar het lukt haar om stiekem naar het dorp te komen en ook zij is ook wel heel erg geïnteresseerd in wat de waarzegster te vertellen heeft. Maar helaas voorspelt deze niet veel goeds. Wanneer ze dan betrapt wordt door haar moeder en er geëist wordt dat ze mee terug gaat, wordt de waarzegster boos! Zo boos, dat ze een hele andere kant van zichzelf laat zien! Het zet in ieder geval het hele dorpsplein op zijn kop!

Het verhaal is geschreven met een knipoog naar de legende van de witte dame, waar ook een vloek en verschil van afkomst een groot deel van het verhaal bepaalt.

Het spektakel stuk is geschreven voor jong en oud. Er is voor iedereen wel wat leuks te zien. 

Met hulp van de techniek- en de bouwploeg zijn we druk bezig met het ontwerpen en we hopen er een mooi spektakel van te kunnen maken.

Binnenkort start een enthousiaste groep spelers met de voorbereidingen en gaat het pas echt allemaal vorm krijgen. Ik heb er in ieder geval al enorm zin in!

Regisseur van het spektakel stuk: Tanja Vastbinder

 

Theater: Rockopera Witte Dame

Tijdens het eerste Witte Dame Festival in 2017 werd met veel succes de rockopera over de Witte Dame opgevoerd. De rockopera geeft de legende van de Witte Dame weer maar dan op een eigentijdse wijze met een liveband en gezongen. Stevige muziek afgewisseld met romantische nummers houden het publiek een half uur in de ban.

Dit jaar wordt de rockopera gespeeld op het kiosk en bij het kiosk.

Regisseur van de Rockopera: Wiel Wijnen

De leiding van het combo is in handen van Paul Martijn.

Theater: Straattheater Middeleeuwen

Na de afloop van de eerste editie van het Witte Dame Festival ontstond bij ons het idee om aan de volgende editie als vriendengroep een bijdrage te gaan leveren. Maar ja, wat gaan je dan doen? Al snel waren we er over uit dat het iets moest zijn uit de onderkant van de laatmiddeleeuwse samenleving. Van alles is er geopperd, een groep pestlijders, leprozen, bedelaars of een groep rondtrekkende flagellanten. Het grote voordeel is dat er van de tijd dat het verhaal van de Witte Dame zich afspeelt er heel wat geschilderd is geworden. Na wat zoekwerk kwamen we uit bij het schilderij De Kwakzalver van Jan Steen. Waar op een kwakzalver op een boerenmarkt een tand trekt bij een lokale bewoner. Met dit schilderij als uitgangsbasis zijn we aan de slag gegaan en hebben we het verhaal nog wat uitgebreid met een verkoop van een “wondermiddel”. Uiteindelijk moet de kwakzalver worden ontmaskerd als oplichter en door het publiek worden weggejaagd. Nu we de rode draad hebben kunnen we het verhaal de komende tijd gaan uitwerken en beginnen met het zoeken naar de juiste attributen.

Regisseurs: Pim Bergs en Francois Roeffen

In een volgende nieuwsbrief zullen we jullie informeren over de andere theaterstukken.

Meedoen aan het Witte Dame Festival

Wij krijgen van verschillende mensen de vraag op welke wijze zij aan het Witte Dame Festival kunnen meedoen. Iedereen kan meedoen. Er zijn kleine en grote rollen in talrijke acts mogelijk. Ook hebben we veel figuranten nodig die in Middeleeuwse kledij het straatbeeld vullen. Schroom niet je aan te melden hetzij als individu, gezin, familie, team of vriendengroep. De mensen die in 2017 deelnamen, denken daar met veel plezier aan terug.

Net zoals in 2017 zorgt de organisatie er ook nu voor dat iedereen “Middeleeuws" gekleed zal zijn. Wij zoeken o.a. deelnemers die willen figuren als:

Herbergier, herbergbezoeker, boer, koerier, rechter, beul, deelnemer processie, straatkapper, marskramer, straattandarts, tippelaarster, bruiloftsgast, dorpsomroeper, agent, spelende kinderen, melaatsen en pestlijders, griezel- en spookfiguur, uitvaarder. En misschien heb jij zelf een waanidee dat past in deze tijd. Laat het ons weten.

Middeleeuws weekend bij de Locht

Laat je meevoeren naar de Middeleeuwen. Kom op 9 of 10 juli naar museum de Locht en ontdek hoe mensen in de Middeleeuwen in Horst en omgeving waarschijnlijk leefden. Ambachtslieden slaan hun kampement op rondom de replica van een boerderij die hier in 1320 zou hebben gestaan. In kleding uit die tijd vlechten ze manden, bewerken vlas, maken eenvoudige meubels of schrijven met zelfgemaakte inkt. Ze krijgen gezelschap van een monnik, boeren en een edelman met zijn vrouw die zo weggelopen lijken te zijn uit kasteel Huys ter Horst. Voor de muzikale omlijsting zorgt het duo Ontfanck Gheselle. Op zelfgemaakte instrumenten brengen zij passende vrolijke volksmuziek. Voor kinderen worden diverse activiteiten georganiseerd zoals een poppenkast en een verhalenverteller.

Vorig jaar werd de markt voor het eerst gehouden. Er kwamen veel re-en actoren van elders zoals Theo en Marjo Boss uit Grubbenvorst. Een geslaagd weekend waarbij de vonk oversloeg op andere vrijwilligers binnen het museum. Tijdens de voorbereiding kwamen er zoveel leuke ideeën naar boven dat dit jaar de nadruk verlegd is van de bekende riddergevechten naar het gewone leven van boeren en burgers in Horst. Het past beter bij het museum. Bovendien fascineert het Huub en Nelleke Hanssen de drijvende krachten achter het weekend, “…dat je in die tijd zelf kon zorgen voor je eigen materialen. Echt alles kan je zelf maken, je tent, je gereedschap. Natuurlijk koken we ook ons eigen potje.”.

We verwachten dat deze Middeleeuwse markt jullie inspiratie biedt voor het Witte Dame Festival. Kom dus op 9 en 10 juli naar museum De Locht Broekhuizerdijk 16D te Melderslo, Het museum is geopend van 10 tot 17 uur. Toegangsprijs van dit weekend €10,50, kinderen €5,00, museumjaarkaart gratis.

Attributen.

Voor de aankleding van het straatbeeld kunnen wij veel spullen gebruiken. Heb je op zolder, in de tuin of in de schuur spullen staan waarmee we de sfeer van de Middeleeuwen kunnen versterken? Wij willen deze attributen graag lenen en uiteraard weer in de zelfde staat terug brengen. Stuur ff een berichtje naar info@wittedamefestival.nl.

Ken jij mensen die deze nieuwsbrieven zouden willen ontvangen? Tip ze en geef hun emailadres door aan info@wittedamefestival.nl.

Financiën

Uiteraard kost het Witte Dame Festival het nodige geld. Vooral belichting en geluid loopt in de papieren. Wij hebben inmiddels een toezegging voor een financiële bijdrage van de gemeente Horst aan de Maas, de Provincie Limburg, het Prins Bernhardfonds, VSB fonds en de Dorpsraad.

Uiteraard kunnen particulieren en bedrijven ook het Witte Dame Festival financieel ondersteunen. Ben jij geïnteresseerd? Laat het ons weten. Als tegenprestatie hebben wij voor bedrijven interessante sponsorpakketten.

Voorverkoop tickets

In augustus openen wij de voorverkoop voor de tickets. Er worden dagtickets aangeboden maar zeker voor de inwoners van Grubbenvorst zal het zeer interessant zijn in de voorverkoop een paspartout te kopen voor beide festivaldagen en dit tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

Voor alle vragen, tips, interesse in sponsoring zowel particulier als bedrijf en interessante informatie i.v.m. ons festival houden wij ons aanbevolen. Stuur ons een mail en wij nemen contact met u op.

Wim Seegers

PR

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren
Rolstoelvriendelijk

Contact

Neem contact op met Kees:

Kees Cligge
Contactpersoon
6