Verdriet Piet Lied

14-09-2021

Sociaal

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Senioren
Rolstoelvriendelijk

Zwarte Piet

De afgelopen 5 maanden nam ik jullie wekelijks mee op mijn voettocht naar Bari. Die voettocht stond helemaal in het teken van Sinterklaas…

Vorig jaar heb ik, in de periode voor 5 december, een serie geplaatst met als hoofdthema Zwarte Piet.

Die verhalen staan nog in de lijst van mijn columns onder:

Zwarte Piet serie:

1.      De zwarte Zwarte Piet.

2.      Shala Zulu.

3.      Weg met Zwarte Piet.

4.      Chrissie.

5.      Could we start again please

6.      Could we start again please (vervolg).

Destijds is er ook een lied ontstaan over dit onderwerp. Het ‘Verdriet Piet Lied’. Dit lied wil ik graag met jullie delen.

Hier klikken

Het lied is in het dialect. Voor de lezers die geen, of moeilijk, dialect kunnen verstaan is er ook een versie met Nederlandse ondertiteling.

Hier klikken

Zwarte Piet, een mooi beroep.

‘Zwarte Piet’ is geen naam in de vorm van een voornaam met een achternaam (zoals Piet Zwart). ‘Zwarte Piet’ is een verzamelnaam voor de helpers van Sinterklaas. In feite is ‘Zwarte Piet’ een ‘beroepsnaam’.

De allereerste helper van Sinterklaas heette met zijn voornaam ‘Piet’, en omdat die Piet altijd zwart was van het roet van de schoorsteen werd hij al snel ‘Zwarte Piet’ genoemd. Iedereen die deze naam hoorde wist, dat dat de helper van Sinterklaas was. Dus ‘Zwarte Piet’ betekent in feite alleen maar ‘Helper van Sinterklaas’.

Toen Sinterklaas steeds meer helpers kreeg werden deze helpers gemakshalve allemaal ‘Zwarte Piet’ genoemd, ook als ze een andere (voor)naam hadden. ‘Zwarte Piet’ werd hun ‘beroepsnaam’.

Je kunt natuurlijk niet alle eigennamen van de Zwarte Pieten kennen en al helemaal niet onthouden. Daarom is het handig dat, als je zijn (voor)naam niet weet, dat je hem dan wel kunt aanspreken met zijn beroepsnaam. Hetzelfde als je zou doen bij iemand van een ander beroep waar je de naam niet van kent bv: kolenboer; mijnwerker; schoorsteenveger, maar ook: dokter, agent, ober. Je herkent ze aan hun uniform.

Daarom is het handig dat Zwarte Piet een uniform heeft. Een prachtig uniform in Middeleeuwse stijl. Je ziet deze uniformen ook wel bij Schutterijen en Gilde verenigingen. Daar symboliseren ze de strijders van vroeger, de dapperen die het volk beschermden tegen overvallers en andere onverlaten. Bij Zwarte Piet is het net zo: hij is de onvermoeibare helper van Sinterklaas… en ook net als bij de mensen hebben de Zwarte Pieten van Sinterklaas net zoveel verschillende karakters: handig, slim, dapper, maar ook: dom, stout of lui. 

Dus ‘Zwarte Piet zijn’ is een ‘functie’. Als je een roetpiet bent vervul je de functie van Zwarte Piet. Ook als je een kleurling bent en je helpt Sinterklaas, dan ben je een Zwarte Piet. En als je als blanke (nog) geen roetvegen hebt omdat je (nog) niet door de schoorsteen bent geweest, ook.

Zwarte Piet… een mooi beroep…

Wg. José Vercoulen