Veilig en comfortabel oud worden

Gezondheid

De werkgroep ‘Langer thuis met technologie’ heeft zich het afgelopen jaar gebogen over de vraag hoe het mogelijk is om in een thuissituatie veilig en comfortabel oud te kunnen worden. Deze werkgroep, bestaande uit enthousiastelingen met verschillende achtergronden uit Horst aan de Maas en Venray, hebben met elkaar afgesproken om particuliere woningbezitters in de regio Horst Venray tijdig te attenderen op de mogelijkheden om meer uit hun woning te kunnen halen middels kleine of grotere aanpassingen.

Woonbehoeften in Horst en Venray veranderen

“De populatie in de regio Horst Venray vergrijst en woonbehoeften veranderen. Daarnaast stijgt, mede door de vergrijzing, de druk op de (mantel)zorg en ontstaat er een groeiende druk op de woningmarkt.” Aldus Adri van Kreeke, voorzitter van de werkgroep. “De uitdaging is om een passend woningaanbod te creëren in de regio dat beter aansluit op de behoefte van een vergrijzende maatschappij. Een levensloopbestendige woning heeft voorzieningen die het mogelijk maken om in de thuissituatie veilig en comfortabel oud te worden.”

De werkgroep heeft geconstateerd dat er nog onvoldoende gebruik gemaakt van de mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen. We willen steeds langer veilig en comfortabel thuis blijven wonen, technologie maakt dit mogelijk. Mede door de steun van de partners gemeente Horst aan de Maas, gemeente Venray en Rabobank Noord-Limburg is langerthuiswonen.nu ontwikkeld. Wethouder Roy Bouten, wethouder Anne Thielen en directievoorzitter Addy Lutgenau hebben daarom als eerste een certificaat in ontvangst genomen.

Alle mogelijkheden te vinden op één platform

Om deze boodschap kracht bij te zetten zijn er drie gadgets ontwikkeld, namelijk de Thuistechnologiebox, de Interactieve demowoning én de Langer thuis wonen Label-test. Deze middelen geven op hun eigen manier een inkijkje in de mogelijkheden die momenteel beschikbaar zijn om langer thuis te kunnen wonen. Deze mogelijkheden hebben betrekking op de veiligheid, toegankelijkheid, bereikbaarheid en het comfort van een woning.

Op de website www.langerthuiswonen.nu is het mogelijk om door een fictieve woning te lopen en te ontdekken wat er tegenwoordig allemaal kan in huis. Daarnaast geeft de papieren box de mogelijkheid om zelf een woning in elkaar te zetten en hier een real-life kijkje in te nemen. Voor alle huizenbezitters is het tevens mogelijk om een online vragenlijst in te vullen om zo te kijken of jouw woning toekomst-proof is.

Is jouw woning klaar voor de toekomst? Doe de online Label-test!

“Naast je te laten informeren en inspireren door de hedendaagse mogelijkheden, is het natuurlijk ook erg handig om te weten hoe toekomstbestendig jouw eigen woning momenteel is,” geeft Adri aan. Op de website is het mogelijk om de Label-test in te vullen. Na het invullen krijgt de woningbezitter direct een e-mail met een gepersonaliseerd bronzen, zilveren of gouden certificaat, afhankelijk van de uitkomst van de test. “Uiteindelijk is ons doel om heel Horst en Venray goud te kleuren!”

Wie

Senioren

Waar

Meterikseweg 11
Horst

Over ons


Horst24